Een oplossing voor je hartritmestoornis: ablatie

ablatie

Er zijn een aantal veelgebruikte manieren om een stoornis aan het hart te behandelen. Een daarvan is ablatie. Wellicht heb je er nog nooit van gehoord maar in sommige gevallen is het een absolute uitkomst die veel biedt voor mensen die al jaren pijn ervaren door hun hartritmestoornis.

Wat is ablatie?

Ablatie is een behandelingsmethode bij hartritmestoornissen. Als iemand door die stoornis veel klachten ervaart, dan is het zeer belangrijk dat je daar iets aan doet. Dat is in principe dus wat een ablatie is: een behandeling voor die hartritmestoornis. Stoornissen in het hart worden vaak veroorzaakt door elektrische prikkels. Met een ablatie gaat een arts die prikkels verstoren. Dit kan zijn via een operatie, kijkoperatie of katheterisatie. 

ablatie

Wanneer je in aanmerking komt

Ben je benieuwd wanneer ablatie wordt ingezet? Dat is namelijk niet bij elke hartritmestoornis. Het wordt onder andere gebruikt als er sprake is van:

  • veel pijn in het hart en op de borst
  • als de ritmestoornis ernstige gevolgen kan hebben op lange termijn
  • als andere behandelingen niet goed werken
  • als medicijnen niet voldoende helpen
  • als medicijnen bijwerkingen hebben waar niet mee valt te leven

Hoe groot de kans op succes is

Het hangt veel af van het soort hartritmestoornis of het wel of niet het gewenste effect gaat hebben. Natuurlijk zijn er uitzonderlijke gevallen waarin het niets of nauwelijks iets doet. De kans op succes verschilt per aandoening maar bij sommige ritmestoornissen is dit meer dan negentig procent.