Wetsuits draag je om langer van watersport te genieten

Wetsuits zijn er om je warm te houden, dus als je een wetsuit draagt kun je langer van je favoriete watersport genieten. Een wetsuit houdt je niet alleen warm in het water zoals bij zwemmen of duiken, maar ook boven het water bij het surfen, kitesurfen, waterskiën of suppen. Dat je warm blijft met een wetsuit komt omdat er, wanneer je het water in gaat, een laagje water tussen je wetsuit en je huid komt en daar ook blijft. Jouw lichaamstemperatuur warmt het water op en de wetsuit zorgt dat dit laagje water warm blijft. Om dat water in je wetsuit te houden moet deze strak om je lichaam zitten. Het kan zijn dat er iets van water door je wetsuit stroomt, maar het mag niet constant doorstromen want dan blijf je niet warm.

Welke wetsuits zijn het beste?

Wetsuits zijn meestal gemaakt van neopreen en verkrijgbaar in verschillende diktes:

·    2/1 mm

·    3/2 mm

·    4/3 mm

·    5/3 mm

·    5/4 mm

Een neopreen wetsuit 4/3 mm is op de borst 4 mm dik en bij de armen en benen 3 mm dik. Zo hebben armen en benen meer bewegingsvrijheid. Hoe warmer het water hoe dunner de wetsuit. Toch moet je ook rekening houden met de wind. Wanneer deze hard waait en koud aanvoelt, kun je beter een dikkere wetsuit dragen. In de zomer, bij een hogere watertemperatuur én een hoge buitentemperatuur kun je een korte wetsuit dragen. Deze bieden bescherming tegen de zon en houden toch de ergste kou buiten. In de lente, maar ook in de herfst draag je meestal een wetsuit van 4/3 mm of 5/3 mm. In de winter draag je het beste een wetsuit dikker dan 5 mm.

Wat is neopreen?

Zoals gezegd worden de meeste wetsuits gemaakt van neopreen. Neopreen is een elastomeer ofwel flexibel synthetisch rubber, gemaakt uit aardolie. In neopreen zitten minibelletjes die zorgen voor de isolatie van je lichaam. Neopreen dat is voorzien aan twee kanten met nylon wordt gebruikt voor het maken van duikpakken of een wetsuit. Deze neopreen wordt ook wel wetsuit rubber genoemd. De nylon laag aan beide zijden zorgt voor meer comfort en zorgt ervoor dat het pak gemakkelijker aan en uit te trekken is. Door zijn gesloten cellen, neemt het materiaal geen vloeistoffen op en is het dus waterdicht. Een vloeistof waarbij neopreen goed gebruikt kan worden is bijvoorbeeld zeewater. Contact met zeewater tast het neopreen niet aan. Neopreen is echter wel van schadelijke chemische stoffen gemaakt.

Geopreen is het nieuw neopreen

Geopreen is het nieuwe neopreen. Geopreen wordt gemaakt van limestone en niet van aardolie. Limestone is een milieuvriendelijke stof. Geopreen is ook nog eens van betere kwaliteit dan neopreen omdat het maar 3 procent van zijn eigen gewicht aan water opneemt. Neopreen kan wel tussen de 20 en 40 procent van zijn eigen gewicht aan water opnemen. Hoe ouder de wetsuits hoe meer water wordt opgenomen. Hoe minder water wordt opgenomen hoe warmer het pak blijft. Daarnaast heeft geopreen ook een hogere isolatiewaarde wat betekent dat je een dunner pak kunt dragen terwijl je het net zo warm hebt en houdt. Dat is ook beter voor de beweeglijkheid.