Omega 3 voor iedere sporter

omega 3 voeding

Ben jij een sporter en wil je graag meer spiermassa? Dan is het belangrijk om de juiste balans te vinden tussen goede voeding, krachttraining en natuurlijk rust. Ook als je als sporter niet op zoek naar meer spiermassa is de juiste balans tussen de drie bovengenoemde elementen erg belangrijk. En waar bestaat een gezond eetpatroon altijd uit? Juist, eiwitten, koolhydraten en vetten die goed verdeeld worden. Vet is een woord waar veel mensen nog onterecht bang voor zijn, maar voldoende vetzuren binnenkrijgen is voor iedere (niet) sporter even belangrijk. Het is namelijk een energiebron, maar is daarnaast ook een belangrijke ondersteuning van het overbrengen van vitamines en mineralen.

Sport

Als je meer spiermassa wenst op te bouwen zijn Omega 3 vetzuren echt onmisbaar. Omega 3 vetzuren werken namelijk positief op de spieropbouw. Insuline gevoeligheid wordt verhoogd door ALA, EPA en DHA en dit insuline hormoon draagt bij aan het opbouwen van spiermassa doordat het hormoon anabole eigenschappen heeft.

Als je de hele dag hebt lopen zweten op krachttraining dan vragen je spieren om rust zodat deze kunnen herstellen. Als je regelmatig een intensieve krachttraining inplant dan vraagt je lichaam om meer EPA en DHA. Omega 3 vetzuren zijn dan belangrijk bij het herstellen van je spierweefsel. Let dus niet alleen op de eiwitten, maar neem ook geregeld omega 3 vetzuren op in je eetpatroon.

Omega 3 en sporters

Hoe vaak en hoe intensief je sport maakt geen verschil. Iedereen heeft de omega 3 vetten nodig. Het is zelfs nog belangrijker wanneer je veel en intensief sport. Volgens een Canadese studie verhoogt extra Omega-3 de spierfunctie met 20%!

Omega 3 voeding

Omega 3 wordt niet aangemaakt door het lichaam dus moeten we dit uit onze voeding halen. Meestal denk je bij Omega 3 direct aan vette vis. Maar Omega 3 zit ook in andere voedingsmiddelen. Omega 3 voeding vindt je hieronder:

– Plantaardige oliën zoals onverwarmde lijnzaadolie, hennepolie, koolzaadolie, olijfolie

– Noten zoals amandelen, hazelnoten, walnoten en pinda’s

– Groene bladgroenten en groene koolsoorten

– Margarines met toegevoegde omega 3

– Sommige vlees en ei soorten